Nieuws

Zelfbesturende apparaten: wie is aansprakelijk?

De technologische wereld ontwikkelt zich in rap tempo: zelfbesturende apparaten nemen steeds meer werk van ons over. Deze term roept bij verzekeraars en juristen nogal wat vragen op. Want wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk als er iets misgaat? Voldoen de bestaande aansprakelijkheidskaders nog wel? Stagiaire Janneke van Langen doet er onderzoek naar.

Het is 2040. In magazijnen van bedrijven rijden automatisch geleide voortuigsystemen (agv’s) af en aan. Robots klimmen in stellingen op zoek naar het juiste artikel en leggen die vervolgens in een doos. Op de inpakafdeling staan, je raadt het al, robots klaar om de producten in te pakken en met een drone naar klanten te vervoeren. Klinkt nog wat onwennig? Toch lijkt het realiteit te worden in de toekomst!

Van mens naar apparaat
Met de komst van dit soort zelfbesturende apparaten raken mensen steeds meer op de achtergrond. Waar apparatuur eerst onder controle werd gehouden door mensen, handelen apparaten in de toekomst steeds vaker zelf. En dat heeft dus invloed op de verzekeringssector: er kleven namelijk andere, nieuwe risico’s aan zelfbesturende apparaten. Wat gebeurt er als ze schade veroorzaken? Wie is er dan aansprakelijk?

Reden genoeg om uit te zoeken in hoeverre de huidige wet- en regelgeving is voorbereid op deze komende veranderingen. Welke wetsregels of -artikelen moeten erbij? Wat moet er worden aangepast? Interessante informatie voor Zuiderhuis Nijmegen: hoe meer we weten, hoe beter we kunnen beoordelen welke wetgeving van toepassing is en hoe je zelfbesturende apparaten moet verzekeren. En wie er dus aansprakelijk is.

Onderzoek bij Zuiderhuis Nijmegen
Janneke van Langen gaat de komende tijd op zoek naar antwoorden op bovenstaande vragen. Ze is vierdejaars student HBO-Rechten aan de HAN University of Applied Sciences en verwacht dat er flink wat aanpassingen nodig zijn in de wet- en regelgeving van aansprakelijkheidsrecht. Dat is nu namelijk nog vooral gericht op natuurlijke personen. Maar hoe gaan we om met apparaten die zelf ‘denken’?

We zijn erg benieuwd naar de resultaten van het onderzoek. To be continued…

Deel dit bericht :
Geschreven door Janneke van Langen
Ik zit in het laatste leerjaar van de opleiding HBO-rechten. In dit laatste jaar ga ik afstuderen bij Zuiderhuis Nijmegen. Daarbij ga ik onderzoek doen naar zelfbesturende objecten op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. Ook zal ik mij bezighouden met het afsluiten van verzekeringen en het behandelen van schades. Tijdens mijn Minor financieel advies heb ik een aantal Wft-certificaten behaald welke van pas zullen komen bij Zuiderhuis Nijmegen.
Related Posts