Category : Verzekeringen

Landbouwvoertuig? Vanaf 2021 moet u deze verplicht registreren

Heeft u een (land)bouwvoertuig? Dan moet deze vanaf 1 januari 2021 verplicht geregistreerd worden. Rijdt u daar harder mee dan 25 km/u? Dan hoort er ook nog een kentekenplaat op het voertuig. Zo wil RDW (Rijksdienst Wegverkeer) de verkeersveiligheid verbeteren. Maar wat houdt dat eigenlijk voor u in?

Landbouwvoertuigen en bouwvoertuigen rijden regelmatig op de openbare weg, bijvoorbeeld om landbouwproducten te vervoeren. Toch hoefden deze voertuigen tot nu toe niet geregistreerd te worden of een kenteken te hebben, terwijl andere voertuigen op de openbare weg dat wel moeten. Daar brengt het RDW vanaf volgend jaar verandering in.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, stelt het RDW een registratie- en kentekenplicht in. Door de registratie kan worden voldaan aan de in Europa verplichte APK voor land- en bosbouwtrekkers. Ook kan de wettelijke maximale snelheid voor (land)bouwvoertuigen op bepaalde wegen omhoog van 25 km/h naar 40 km/h dankzij de registratie.

Voor wie geldt de registratieplicht?

Vanaf 1 januari geldt de registratieplicht voor:

 • Land- en bosbouwtrekkers;
 • Land- en bosbouwaanhangwagens;
 • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
 • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
 • Mobiele machines (nieuwe categorie).

De plicht geldt alleen voor voertuigen die op de openbare weg rijden.

Rijdt uw voertuig harder dan 25 km/u, dan is het vanaf 1 januari 2021 ook verplicht om een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Daarnaast moeten land- of bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u vanaf 1 mei 2021 ook een APK-keuring ondergaan.

Hoe moet ik mijn voertuig registreren?

Via de website van de RDW kunt u van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 de voertuig(en) registreren die u nu al in gebruik hebt. Gaat u volgend jaar een voertuig in gebruik nemen? Dan moet deze eerst beoordeeld worden bij een van de keuringsstations van het RDW.

Voor het registreren van uw voertuig heeft u uw inloggegevens van DigiD of eHerkenning nodig. Daarnaast vraagt de RDW om de volgende gegevens van uw voertuig: merk, handelsbenaming, type (indien beschikbaar), Voertuig Identificatie Nummer (VIN), bouwjaar, brandstofsoort, maximum constructiesnelheid en de gekozen voertuigomschrijving (dit geldt alleen bij motorrijtuigen met beperkte snelheid). De registratie kost 18 euro.

Wat moet u aan ons doorgeven?
Bent u ook verplicht een verzekering te regelen voor uw bosbouw- of landbouwvoertuig? Dan is het belangrijk dat u het kenteken en de meldcode aan ons doorgeeft. Wij melden het kenteken en de meldcode samen met het polisnummer aan bij de RDW. En zo heeft u voldaan aan uw verplichting!

Meer weten over de registratie-, kenteken- en apk-plicht voor (land)bouwvoertuigen? Kijk op de website van de RDW.

En heeft u vragen over de verzekering? Bel ons!

Op autovakantie naar een land… dat niet op de groene kaart staat

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Voor de meeste mensen een periode waarin ze met de auto op vakantie gaan. Soms ook naar landen die niet op de groene kaart staan vermeld. Bent u hier goed verzekerd? Wat zijn nu de mogelijkheden?

In welke landen bent u verzekerd?

Verzekeraars bieden alleen WA-dekking in de landen en gebieden die op de groene kaart zijn gespecificeerd. De landen waar de groene kaart geldig is, verschillen per verzekeraar. Globaal kun je zeggen dat verzekeraars de Europese landen én de landen rondom de Middellandse Zee op de groene kaart hebben staan. Het is verplicht om dekking te bieden in de landen die behoren tot de Europese Economische Ruimte.

Verzekerd in een land dat niet op de groene kaart staat?

Het antwoord op de vraag of verzekeraars dekking kunnen bieden is kort: nee dat kan niet. Maar dat betekent niet dat u niet met de auto naar verre landen op vakantie kan. Wat zijn de mogelijkheden? En hoe zorgt u er voor dat u toch verzekerd bent met uw auto in het buitenland? Wij zochten het voor u uit.

 • Allereerst heeft u in veel landen een internationaal rijbewijs nodig naast het Nederlandse rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is makkelijk aan te vragen via de ANWB. Alle informatie over het internationale rijbewijs vindt u op de site van de ANWB.
 • Daarnaast heeft u in veel landen een Carnet de Passage nodig. Een Carnet de Passage is een douanedocument voor de auto. Hiermee kun je met de auto tijdelijk toegang krijgen tot een land. Deze wordt uitgegeven door de ADAC, de Duitse ANWB.
 • Uiteindelijk kunt u met alle officiële documenten na iedere grenspost een verplichte WA-verzekering afsluiten. Dit zijn kleine grenskantoren die herkenbaar zijn aan de bordjes met ‘Insurance of D’assurance’. De WA-verzekering die u hier kunt afsluiten is dan geldig voor een beperkt aantal dagen. U krijgt een geschreven verzekeringsbewijs mee. De premie voor een paar weken is in veel gevallen onder de € 50,-. Bij ieder land dat u doorkruist, dient u weer een nieuwe WA-verzekering af te sluiten.
 • Het is altijd belangrijk om ook de voorwaarden van uw verzekeraar na te gaan. Vooral om te checken of de periode dat u op vakantie gaat aansluit bij het maximaal aantal dagen dat de auto zich volgens de voorwaarden van de verzekering in het buitenland mag bevinden.

Tot slot rest ons als adviseur niets meer dan u een goede reis te wensen en bel ons even voor een goede reisverzekering.

 

Bronvermelding: Deze blog is door mijzelf geschreven en eerder gepubliceerd tijdens mijn loondienstverband bij Generali Nederland. Er is toestemming verleend voor herpublicatie.

Wie draagt bij u het gele hesje tijdens een cyberincident?

Een cyberincident heeft ook binnen het mkb ruimschoots zijn intreden gedaan. Steeds meer bedrijven zijn de laatste jaren afhankelijk geworden van computers en systemen die allemaal met elkaar en het internet verbonden zijn. Daardoor neemt ook het effect toe als er een systeem uitvalt door een incident.

Het merendeel van de midden- en kleinbedrijven hebben in de afgelopen jaren te maken gehad met een cyberincident. Deze doelgroep is voor internetcriminelen interessant, omdat met name het mkb meer data bezit dan een particulier, maar veelal niet beter beveiligd is. De tijd waarin nog gedacht kon worden “dat zal mij niet overkomen of wat kunnen ze bij mij nu stelen” is echt ten einde. Vooral door de komst van de Meldplicht Datalekken per 1 januari 2016 is een lek in de beveiliging van data iets dat zeer serieus genomen moet worden. Als niet redelijkerwijs valt uit te sluiten dat er data gelekt is, moet er een melding worden gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bij veel incidenten is er sprake van een menselijke fout die soms met een kleine aanpassing kan worden verkleind of beperkt.

Tips om cybercriminaliteit te beperken

 • Een up-to-date virusscanner voor de herkenning van onregelmatigheden of virussen.
 • Scheiding in autorisaties: is het wel nodig dat iedereen overal bij kan komen?
 • Maak altijd back-ups en bewaar deze ergens anders.
 • Wachtwoordbeleid: iedereen een eigen account en wachtwoorden moeten regelmatig worden gewijzigd.
 • Richtlijnen voor gebruik van laptops, tablets en smartphones.
 • 4-ogen principe bij het checken van facturen en betalingen.
 • Zorg ervoor dat iemand de regie neemt tijdens een incident. Wie draagt bij u het gele hesje?

Cyberincidenten kunnen grote gevolgen hebben voor ondernemingen. Dit kunnen risico’s zijn die u niet zelf wilt of kunt dragen. Een cyberverzekering biedt dan uitkomst. Een cyberverzekering bestaat bijvoorbeeld uit verschillende dekkingen: een dekking voor de eigen schade die uw onderneming leidt, doordat bijvoorbeeld uw medewerkers niet kunnen werken en extra inzet van ict-personeel, maar ook de schade die u (ongemerkt) aan anderen toebrengt. Diverse verzekeraars hebben verzekeringen en dienstverlening ontwikkelt om ondernemers bij te staan na een (vermoedelijk) datalek.

Wilt u de risico’s en verzekeringsmogelijkheden met ons bespreken? Bel ons op 024-329 43 39 of maak een afspraak.

MKB’ers in de regio Nijmegen: bent u WGA-ready voor 2017?

Per 1 januari 2017 wijzigt het WGA-stelsel ingrijpend, ondertussen heeft u hier waarschijnlijk al van gehoord. Maar heeft u ook al een keuze gemaakt?

Als u op dit moment eigenrisicodrager bent voor de WGA, moet u voor 1 januari de keuze maken om dit voort te zetten in 2017. Ook al u geen keuze maakt, kiest u toch. De verzekeraar zal in veel gevallen geen nieuwe garantieverklaring afgeven aan De Belastingdienst. Hierdoor bent u verplicht drie jaar verzekerd via UWV. Dit kan verregaande en ongewenste gevolgen hebben.

Verzekeraars geven aan dat pas een klein gedeelte van de huidige eigenrisicodragers op dit moment een keuze heeft gemaakt. De tijd begint te dringen! Heeft u uw verlengingsvoorstel van de verzekeraar reeds ontvangen, maar geen idee welke keuze u kan maken, of wat verstandig is? Wij kunnen u hierover adviseren.

Neemt u dan contact met ons op, of maak een afspraak. Zuiderhuis Nijmegen is specialist op het gebied van ziekteverzuim, WGA, Ziektewet, en re-integratie. Meer weten over onze dienstverlening of onze beloning? Kijkt u dan hier.

Code 95: voldoen al uw chauffeurs?

Code 95 is een verplichte aantekening op het rijbewijs. Vanaf 10 september 2016 dienen alle chauffeurs die beroepsmatig een voertuig besturen te voldoen aan deze Europese verplichting. Deze aantekening is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.

Lees verder

Nieuwe regels voor WGA-stelsel per 01-01-2017

Per 01-01-2017 worden de WGA-flex en de WGA-vast samengevoegd. Bent u met uw bedrijf momenteel eigenrisicodrager voor het WGA vaste gedeelte, dan moet u actie ondernemen. Onderneemt u geen actie dan zult u met uw onderneming automatisch teruggaan naar het UWV per 01-01-2017. U bent dan tevens verplicht om gedurende 3 jaar bij het UWV te blijven.

Lees verder