Nieuwe ontwikkelingen voor het blussen van accubranden
Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit huizen en van werkplekken: lithium batterijen en accu’s. Die zitten niet alleen in telefoons en laptops, maar ook in elektrische fietsen, zonnepanelen, muziekboxen en kinderspeelgoed! Het opladen van deze apparaten brengt veel brandgevaar met zich mee. Wij zetten de risico’s voor je op een rij en laten je zien hoe je veilig met deze batterijen en accu’s omgaat.
De gevaren van lithium batterijen en accu’s
Lithium batterijen en accu’s kunnen gevaarlijke branden veroorzaken. En laten ze nou net in heel veel apparaten zitten! Niet alleen elektrische auto’s, maar ook e-sigaretten, heftrucks of drones bevatten lithium batterijen.
Door elektrische overbelasting of een mechanische beschadiging, vaak in combinatie met een hoge energiedichtheid van de accu, kan er een brand ontstaan. En als deze accu’s eenmaal branden, zijn ze moeilijk te blussen. De batterijen ontbranden spontaan en gaan ook niet vanzelf uit. Lithium branden kunnen zelfs na een blussessie spontaan weer ontbranden. Gevaarlijk dus!
Zo is het erg gevaarlijk om je oplader in het stopcontact te laten zitten. Is je werkdag afgelopen of verlaat je jouw huis? Kijk dan even goed of je laptop- of telefoonoplader uit het stopcontact is. Niet alleen door blootstelling aan hitte of contact met water, maar ook door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen kan de lader zomaar ontbranden.
Neem de juiste brandblusser in huis
Door de grote brandrisico’s is het dan ook verstandig om een brandblusser in huis of op je werkplek te hebben. Zo kun je zelf snel in actie komen en voorkom je verdere schade. Tijdens het aanschaffen van een brandblusser is het wel belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Wij zetten ze voor je op een rij:
– Het keurmerk
Het keurmerk van de brandblusser laat zien of de blusser geslaagd is voor de Kiwa-test. Kiwa is een onafhankelijk testinstituut waar de brandblussers worden getest op betrouwbaarheid. Bij de aanschaf van een brandblusser die geschikt is voor lithium branden, is het van belang om te weten dat er een test is uitgevoerd volgens de NTA8133 (Nederlandse Technische Afspraak). Deze test beschrijft de opbouw, uitvoering en beoordeling van standaardbrandblusproven op lithium accu’s en is bedoeld om aan te tonen of draagbare blustoestellen geschikt zijn voor dit type branden. Heeft jouw brandblusser het juiste keurmerk? Dan kun je hem veilig gebruiken voor accubranden.
– De inhoud van de blusser
Je kunt op dit moment het beste kiezen voor een schuimblusser van 9 liter (met het juiste keurmerk!). In Nederland zijn namelijk alleen nog maar 9 liter-schuimblussers geslaagd voor de NTA 8133-test. Die test heb je nodig voor het Rijkstypekeur om een draagbaar blustoestel op de Nederlandse markt te mogen brengen.
Met een 9 liter lithium brandblusser zorg je dat de lithium cellen snel afkoelen en kun je de brand goed bestrijden.
– Capaciteit Lithium cellen brandblussers
Niet alle blussers kunnen dezelfde capaciteit lithium aan. De capaciteit van een blusser laat zien hoeveel lithium cellen de brandblusser aankan om te blussen. Een powerbank heeft bijvoorbeeld een kleiner percentage in Wh dan een elektrische auto. Let dus goed op of jouw blusser geschikt is voor het voorwerp dat je moet blussen.
– Let op je eigen veiligheid
Tijdens een lithium brand komen zeer giftige stoffen vrij met ernstige gezondheidsschade als gevolg. Let dus goed op je eigen veiligheid. Is de brand te groot om zelf te blussen? Bel dan de brandweer!
Meer weten over brandveiligheid en het verzekeren van jouw woning of bedrijfspand tegen brandschade? Neem contact met ons op.