Nieuws

Code 95: voldoen al uw chauffeurs?

Code 95 is een verplichte aantekening op het rijbewijs. Vanaf 10 september 2016 dienen alle chauffeurs die beroepsmatig een voertuig besturen te voldoen aan deze Europese verplichting. Deze aantekening is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.

Uw chauffeurs ontvangen deze aantekening wanneer voldaan is aan de nascholingsplicht. Zonder deze aantekening is er geen sprake meer van een geldig rijbewijs. Hier begint het gevaar.

CBR

Als uw chauffeurs op 10 september 2016 geen code 95 op hun rijbewijs hebben laten aantekenen mogen zij niet meer beroepsmatig rijden. Wanneer zij alsnog aan de nascholingsverplichting voldoen, kunnen zij dit alsnog laten aantekenen. De regeling is ook van toepassing voor chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955. Ook is de nationale vrijstelling komen te vervallen voor chauffeurs met een rijtijd van minder dan 12 uur per week. De vrijstellingen die zijn overgebleven worden bijgehouden door de Inspectie Leefomgeving en Transport en vindt u hier.

Uitsluitingen bij verzekeraars

Alle verzekeraars geven in hun algemene voorwaarden aan dat er géén dekking bestaat op de (WA)verzekering als de bestuurder van het voertuig ten tijde van een ongeval niet in het bezit was van een geldig en voor het motorrijtuig wettelijk voorgeschreven rijbewijs. Bij het veroorzaken van schade of een ongeval door uw chauffeurs en het niet voldoen aan deze verplichting zal de verzekeraar aangeven dat er geen dekking is voor de schade. Een tegenpartij die schadeloos gesteld dient te worden kan hierdoor bij u aankloppen. De gevolgen hiervan kunnen zelfs uw continuïteit in gevaar brengen.

Heeft u dit onderwerp met al u chauffeurs besproken, en getoetst of iedereen voldoet? Zo komen uw chauffeurs en u als ondernemer niet voor verrassingen te staan. Als u op zoek bent naar meer informatie over de richtlijnen van de vakbekwaamheid en code 95 verwijs ik u graag naar de site van het CBR: https://var/www/vhosts/zuiderhuisnijmegen.nl/httpdocs.cbr.nl/richtlijnvakbekwaamheid.pp

Deel dit bericht :
Geschreven door Nick Schieving
Met een vader in de verzekeringen en een HBO opleiding financiële dienstverlening heb ik altijd passie gehad voor risico´s, hypotheken en verzekeringen. Sinds juli 2016 ben ik werkzaam bij Zuiderhuis Nijmegen. Als jongste telg binnen het kantoor vind ik het belangrijk om altijd klaar te staan voor de klant en zo goed mogelijk te zorgen voor een gewenste oplossing.
Related Posts